Saturday, April 9, 2011

tips kurus an badan!!!

lepas myedari kelemahan diri yg dah makin mbesa(even dah diet utk bberape bulan),me pun mula bgegar keimanan utk speed up effort mgurus an badan.after myambut seruan zt a.k.a roomate n azizah,me pun mule bertanye pakcik google tentang petua2 utk mengurus kan bdan..

disebabkan sengsare rasenyer nak kumpul manyak2 petua tuhhh,me pown dgn sdkit ksedaran nak menpaste an adikit imformation yg me dpt through my reading,tnyer pendapat ownk,pe sume tu lahh utk dishare..

1.make sure pas makan jgn terus duduk.make sure bjalan at least 60 lgkah before duduk.(menurut sumber yg me dpt lah):))

2.jgn minum ais lepas mums.make sure mnum air suam..law ar manis ni it might coz lemak uh membeku..sumber yg me dpt uhh la ckp an?an?

3.mnum air limau nipis setap hari.tp make sure xletak gule taw!law letak gule abehh lahh..

4.kurangkan makan nasi and makanan berlemak,try ganti ngn oat or biirin yang lain.

5.buat exercise at least 30 minit stiap harii..

6.ambil makanan berempah kerana makanan berempah seperti cili,lada hitam kerana ia dapat meningkatkan pembakaran lemak.

7.jgn makan makanan berat selepas pukul 7mlm.amal an makan sebelum pukul 7 malam kerana makanan makanan yg dimakan selepas pukul 7mlm akan buat makanan yg kita makan tuh disimpan sebagai lmak dsebabkan kadar metabolisma yg rendah pada waktu mlm

8.kurangkan pengambilan gula kerana sesudu gule mengandungi 32 kalori..betoii!manyak tuhh..lagi manyak drpd spotong tembikai punyer kalori!

9.law makan kat luar tuh,rajin2 lah order jus limau nipis or jus oren kerana ia dapat membantu pembakaran lemak,JGN LUPE KURANGKAN GULE..kn minum jus tuh dok bantai gule 3-4 sudu pown xmau jugak kan.ye dak?

10.n lastly,jgn asyik menimbang berat badan.nanti dok asyek frustt je..timbang sminggu skali je buleh law x nanti give up sebab xnampak perubahan lak.

pepown,jom lah kite menguruskan badan beramai2..gudluck n all da best pd yg bjuang mengurus kan badan gakk...






bile lahh nak dpt badan cmni.aih~

5 comments:

syuk_miss92 said...

0k,j0m kita kuruskan bdn azwa;)..~~from bean c0klat

wAwA said...

aha..okeyh dear!
tengah brusahe..
go go chayok!!!
;)

NuR!eeQ@h said...

tak yah kurus wa...wa kan dah kuyus...huhuhu

idah said...
This comment has been removed by the author.
wAwA said...

kurus mende nyer syg oi..dah rase macam tong drum bgerak je nihh..